100% eigen import
Voor 11 besteld, volgende werkdag geleverd
Vanaf € 75,00 gratis levering binnen Nederland
0
0
100% eigen import
Voor 11 besteld, volgende werkdag geleverd
Vanaf € 75,00 gratis levering binnen Nederland

Door Alicia van den Berg, 21 juni 2023

Wit, rood of rosé? Garnacha heeft het allemaal!

De druif staat vooral in Frankrijk en Spanje in de wijngaard. In Spanje is het zelfs de meest aangeplante blauwe druif, Tempranillo komt daar achteraan gehobbeld, op de tweede plaats. Maar eigenlijk is het zelden een solospeler en doet het bij menigeen geen belletje rinkelen. Toch bestaan de meest prestigiueze wijnen als Rioja of Chateau-Neuf-du-Pape niet zonder deze druif… Grenache! Of in het Spaans: Garnacha.

In het bijzondere wijngebied Priorat worden er zelfs kostbare monocépages van gemaakt. En, door het dunne schilletje ook nog eens heel erg geschikt om rosé van te maken. Of bubbels?

Toch is deze Garnacha niet zo wereldberoemd als de Tempranillo of Syrah. Terwijl ze ook nog eens in meerdere kleuren bestaat! De Garnacha Blanca en Garnacha Negra en... Van deze druif worden prachtige witte, rode en rosé, maar ook mousserende wijnen gemaakt. Laten wij nou een paar pareltjes in ons assortiment hebben! Proeven? Lees dan even mee.

 

Terra Remota – Ales Blanques 2021


Deze wijn, gemaakt van 100% Garnacha Blanca, is biologisch en is afkomstig van één specifiek perceel van wijnhuis Terras Remota. Bodegas Terra Remota werd opgericht in 1999, toen Marc en Emma Bournezeau, een Frans echtpaar met banden in Catalonië, verhuisden naar Empordà. Zij kwamen erachter welke potentie dit gebied bood als wijnbouwgebied. Op dat moment hadden zij 15 hectare ongerept land met eiken, kurkeiken en dennen.

In de loop der jaren is het gebied uitgebreid tot in totaal 54 hectare, waarvan er 26 nu aangeplant zijn met druivenstokken. De Bodega is duurzaam ontworpen, uitgerust met ultramoderne faciliteiten, gebaseerd op het principe van de zwaartekracht. En de Bodega werkt sinds 2012 volledig biologisch.

De kleur van deze wijn is helder bleek goud, met groene reflecties. In de neus expressief en fruitig, typisch voor de witte Garnacha, met aroma's van witte bloemen en zoet wit fruit. In de mond fris, met een mooie spanning en rondheid. Aangenaam glaasje Garnacha!

 

Aucalà Blanca 2019


Ook deze elegante witte wijn is gemaakt van 100% Garnacha Blanca, maar erg bijzonder: er zijn maar 24.037 flessen van gemaakt! Een ander bijzonder detail is dat deze complexe wijn 6 maanden sur lie (op z’n gisten) heeft gerijpt in roestvrijstalen tanks, vermengd met de lie van eerdere jaren!

Maar dat niet alleen: de filosofie van Josep Serra, de wijnmaker van de Aucàla, is het maken van wijnen van inheemse druivenrassen met maximaal respect voor de natuur en het milieu. Elk druivenras wordt afzonderlijk gevinifieerd, en met inheemse gisten gefermenteerd. De oogst is handmatig en er wordt gebruik gemaakt van kleine kratjes van 15 kilogram om de druiven te vervoeren. Wat een werk!

Maar zo wordt de wijn intens en complex, met aroma’s van amandelbloesem, wit fruit en mediterrane kruidigheid en mineraliteit. Mét een klein bittertje dat zo kenmerkend is voor de witte Garnacha.

 

Lía by Nivarius Pét - Nat 2020 Rosado Nature

Een brrrrruisende Rioja rosado! De wijnstokken van deze druiven zijn zo’n 25 jaar oud en staan in de wijngaarden van Alto Najerilla in de DOC Rioja, in de bergen, op een hoogte van 650 meter boven zeeniveau. Een ware dorstlesser, de Lía is een licht mousserende wijn, gemaakt van de rode Garnacha druif.

Het is een Pet-Nat! Que? Een ‘Pet-Nat’ oftewel ‘petillant naturel’ is de natuurwijnen onder de mousserende vinos. De bubbel ontstaat op een natuurlijke manier, in plaats van door het toevoegen van ‘onnatuurlijke’ gisten.

Even het technische verhaal: na de oogst is er een lichte persing gedaan, zonder aanwezigheid van zuurstof, zodat de gisting niet direct op gang kwam. Daarna was de gisting in rvs tanks waarin de temperatuur laag gehouden werd om de aroma's te behouden. Voor het einde van de gisting, werd de wijn gebotteld, en de natuurlijke suikers die nog aanwezig waren zorgen voor het lichte, natuurlijke koolzuur in de fles. Hierna heeft de wijn nog 4 maanden sur lie gerijpt.

De kleur is zalmroze met een oranje gloed. In de neus intense aroma's van peer, appels en steenfruit, met een hint van rood fruit, wilde aardbeien en witte bloemen. Verfrissend glas!

 

Rodriguez y Sanzo Gotas de Noches 2021 Rosado

Even toch ook een blend onder de aandacht brengen, waar wij gewoon heel blij van worden en waar de Garnacha toch een aardige rol in speelt (50%). Je zou bijna denken dat je een rode wijn drinkt, maar niets is minder waar.

De wijn heeft een heldere diep kersenrode kleur met paarse tinten. In de neus aroma's van frambozen, bramen, en brioche, in de mond een fantastische sensatie: wilde bosvruchten met op de achtergrond tonen van vanille, noten en kruiden. Krachtige maar droge smaak. De afdronk is zeer lang.

Deze rosado op een speciale manier gemaakt, de kleur, tannines en smaken blijven op die manier optimaal bewaard. De rode druiven, die flink rijp zijn, worden een beetje geplet, en vervolgens door het gewicht van de druiven, komt het sap vrij. Dit sap gaat rechtstreeks naar 225 liter vaten van 2 jaar oud, waar de eerste fermentatie plaatsvindt. De wijn blijft dan 3 maanden in het vat, en er vindt regelmatige battonage (het roeren van de droesem door het sap) plaats. Deze battonage geeft de wijn meer complexiteit.

Zodra de vatrijping is voltooid, wordt de wijn overgebracht naar een betonnen tank voor weer 6 maanden. Een knap staaltje wijnmaken als je het ons vraagt! Het is niet voor niets dat in 2022 deze wijn is onderscheiden als beste magnifieke rosé in de Spaanse ‘Vivir en Vino’ gids.

Wijnmaker Javier Rodriguez was jarenlang adviseur bij grote wijndomeinen over de hele wereld tot hij besloot om onder zijn eigen naam te gaan produceren. Niet onverdienstelijk.

 

A Coroa Ladeira Vella 2018

En dan als kers (but not last) op onze, al zo smaakvolle, Garnacha lijst: deze rode wijn is gemaakt van de Garnacha Tintorera. Een broertje (of zusje) van de twee bovenstaande Garnacha’s. Maar deze druif heeft rood sap, zeer uitzonderlijk! De wijn is daardoor dan ook paars-rood van kleur.

Deze wijn komt van zeer oude druivenstokken, waarvan de productie maar 1 kilogram per stok is. De Familie López Vincente uit Vilamartin de Valdeorras in Ourense zijn al vier generaties lang bezig met de wijncultuur in hun omgeving. De Bodega A Coroa, wat kroon betekent, werd opgericht als een eerbetoon aan hun voorouders, hun kracht en vastberadenheid. Hoewel A Coroa een familiebedrijf is, werken zij nu met de meest geavanceerde apparatuur.

Je proeft dan ook het vakmanschap! In de neus een mooi en fijn karakter. Rijpe zwarte vruchten zoals bramen, blauwe bessen, zelfs een beetje een zoete toon van een snoepje. In de mond is het een volle wijn, goed gestructureerd door de rijping . Het is een wijn met veel karakter en kan nog een aantal jaren bewaard worden.

 

Garnatxa del PO 2018

Dit is echt wel iets bijzonders! Ooit hiervan gehoord? Wij ook niet, totdat de wijnmaker hier ons over vertelde. En wij waren meer dan enthousiast!

De mannen van Clos 93 vonden in hun wijngaard een zeer oude Garnacha kloon, Del Po genaamd.

Er komt maar heel weinig van deze kloon voor, slechts 0,0001% ten opzichte van de 'gewone' Garnacha stokken, en komt alleen maar in Priorat voor! En hier moet je dan ook iets bijzonders mee doen uiteraard! Zo heeft deze wijn 24 maanden gerijpt in flessen die begraven zijn op een diepte van 2 meter, in de wijngaard waar deze stokken gevonden zijn.

In samenwerking met de DOca Priorat, de organisatie NCAVI (Catalan Vineyard Institute and Wine) en de schrijver, dichter en voedselexpert Mar Galván is dit project gerealiseerd. De wijn wordt geleverd in een individuele box is gemaakt van klei, handgemaakt speciaal voor deze wijn. De productie is slechts 100 flessen.

Waarom onder de grond laten rijpen? Na verschillende onderzoeken en vergelijkingen met opgeslagen flessen op de conventionele manier, blijkt dat op deze diepte in de wijngaard de temperatuur, druk en vochtigheid zeer constant zijn, hierdoor wordt de beste rijping in de fles gegarandeerd.

Het is een aparte wijn waarvan er maar weinig exemplaren zijn, normaal gesproken reserveren mensen hem voordat hij in de verkoop gaat. Wij hebben een enkel exemplaar weten te bemachtigen. Hij wordt geleverd in een aardewerken kist, handgemaakt door een lokale pottenbakker, die de temperatuur bewaart tijdens de opslag thuis.

Deze rode wijn heeft een heldere granaatrode kleur. In de neus tref je intense, openhartige, zuivere tonen, enigszins mineraal, enigszins gekonfijt fruit, met op de achtergrond geroosterde tonen.

De smaak is krachtig, maar met zoete tannines, aangenaam van smaak, rijp fruit kom je tegen, met daarna een prachtige lange afdronk.

Drink deze wijn licht gekoeld, zodat zij nog beter tot haar recht komt! Een feestje!

De mannen van Clos 93 vonden in hun wijngaard een zeer oude Garnacha kloon, Del Po genaamd.

Er komt maar heel weinig van deze kloon voor, slechts 0,0001% ten opzichte van de 'gewone' Garnacha stokken, en komt alleen maar in Priorat voor! En hier moet je dan ook iets bijzonders mee doen uiteraard! Zo heeft deze wijn 24 maanden gerijpt in flessen die begraven zijn op een diepte van 2 meter, in de wijngaard waar deze stokken gevonden zijn.

In samenwerking met de DOca Priorat, de organisatie NCAVI (Catalan Vineyard Institute and Wine) en de schrijver, dichter en voedselexpert Mar Galván is dit project gerealiseerd. De wijn wordt geleverd in een individuele box is gemaakt van klei, handgemaakt speciaal voor deze wijn. De productie is slechts 100 flessen.

Waarom onder de grond laten rijpen? Na verschillende onderzoeken en vergelijkingen met opgeslagen flessen op de conventionele manier, blijkt dat op deze diepte in de wijngaard de temperatuur, druk en vochtigheid zeer constant zijn, hierdoor wordt de beste rijping in de fles gegarandeerd.

Het is een aparte wijn waarvan er maar weinig exemplaren zijn, normaal gesproken reserveren mensen hem voordat hij in de verkoop gaat. Wij hebben een enkel exemplaar weten te bemachtigen. Hij wordt geleverd in een aardewerken kist, handgemaakt door een lokale pottenbakker, die de temperatuur bewaart tijdens de opslag thuis.

Deze rode wijn heeft een heldere granaatrode kleur. In de neus tref je intense, openhartige, zuivere tonen, enigszins mineraal, enigszins gekonfijt fruit, met op de achtergrond geroosterde tonen. De smaak is krachtig, maar met zoete tannines, aangenaam van smaak, rijp fruit kom je tegen, met daarna een prachtige lange afdronk. Drink deze wijn licht gekoeld, zodat zij nog beter tot haar recht komt! Een feestje!


Hebben we je overtuigd om eens een glas Garnacha te proberen? Kijk dan snel eens rond in onze online shop, er valt een hoop te ontdekken. Salud!

Laat een reactie achter

Comment form - Text

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »