100% eigen import
Voor 11 besteld, volgende werkdag geleverd
Vanaf € 75,00 gratis levering binnen Nederland
0
0
100% eigen import
Voor 11 besteld, volgende werkdag geleverd
Vanaf € 75,00 gratis levering binnen Nederland

Door Alicia van den Berg, 26 december 2022

Een NO-BUBBELS lijstje voor de jaarwisseling |¡Feliz Navidad!

De vuurpijlen, oliebollen, maar vooral de bubbels vliegen je om de oren wanneer Oud verandert in Nieuw. Op naar 2023! Champagne, Cava of Prosecco? Maar wat nou als jij helemaal geen bubbelpersoon bent? Geen nood. Wij hebben natuurlijk ook aan jou gedacht en een prachtig feestelijk lijstje met wit en rood samengesteld. Fijne (bubbeloze) jaarwisseling!

 

WIT:

Rodriguez de Vera Malprende Verdejo 2019

Rodriguez de Vera is een kleine familie bodega waar inmiddels de zevende generatie volop aan de gang is. De bodega, landgoed Casalta, is gelegen in Chinchille de Montearagón, in de provincie Albacete.

Zowel de bodega als de wijngaarden liggen op 986 meter boven zeeniveau en het gebied wordt het Balkon naar de Middellandse Zee genoemd. Ze bezitten 20 hectare eigen wijngaarden, met druivenstokken die tussen de 20 en 60 jaar oud zijn. Men werkt biologisch dynamisch, en hoopt daar binnenkort de certificeringen voor te behalen. Pepe Rodriguez is enorm innovatief, en maakt inmiddels in diverse regio's in Spanje prachtige wijnen, waaronder deze Verdejo.

En poeh… wat een bijzondere! Gemaakt van een blend met druiven van verschillende percelen, deels jonge stokken (ca. 40 jaar) en deels zeer oude stokken. En dat proef je! De wijn heeft 10 maanden gerijpt op zijn lie gedurende 10 maanden.

Deze verrassende wijn is helder, met een licht citroengele kleur, en heeft in de neus tonen van wit fruit, venkel, licht citrus en ook brioche-achtige tonen. Heerlijk om zo te drinken, uitstekend bij een salade of vis, maar een goede appelbeignet mag ook best!

Balancines Blanco roble sobre lías 2021

 

Het begint hier allemaal in de wijngaard. Om grote wijnen te kunnen maken is het essentieel om de druiven en de natuurlijke omgeving waarin alles groeit met respect en de grootste zorg te behandelen.  Daarna kan er pas besloten worden hoe men verder te werk gaat.

Dát is de filosofie van Pedro Mercado, eigenaar en wijnmaker, en zijn geweldig team die hem hierin ondersteund. Pago Los Balancines is een jonge bodega, opgericht in 2006, en gelegen in La Ribera del Guadiana in de Extremadura.

Ze bezitten 52 hectare wijngaarden, welke biologisch gecertificeerd zijn. De wijngaarden liggen in de omgeving van Oliva de Mérida, en zijn omgeven door twee bergketens, waardoor er zeer gunstige klimatologische condities kunnen ontstaan. 

Pago Los Balancines heeft als eerste Spaanse bodega officieel deelgenomen aan het evenement "World's 50 best restaurants 2015", wat in juni 2015 in Londen heeft plaatsgevonden. Een prestatie waar ze, terecht, enorm trots op zijn.

Dit is de witte wijn met houtlagering van deze bodega. Deze wijn is gemaakt van Chardonnay en Viura, en heeft drie maanden gerijpt in Frans eiken vaten. Een absoluut serieuze wijn, waarin het volle fruit van hoge kwaliteit wordt gecombineerd met de zachtheid en elegantie door de rijping sobre lías.

De kleur is helder goudgeel. Intense aroma's in de neus, met abrikoos, perzik, tropisch fruit, zoete kruiden, tonen van gebak, zachte toast en zoete amandelen. Complex glaasje wit om het nieuwe jaar mee in te luiden.

ROOD:

Habla La Tierra 2021

Eén van de meest bijzondere en prestigieuze wijnprojecten van de laatste jaren in Spanje, Extremadura: eigenaars José Civantos en Juan Tirado zijn van deze regio afkomstig en waren eerst van plan een wijndomein op te starten in Rioja of Napa Valley. Uiteindelijk, na diepgaande studies werd besloten om in hun eigen regio de "gok" te nemen, om in Trujillo op het hoogste niveau wijnen te gaan. Een gok, maar een zeer berekende: niets werd immers aan het toeval overgelaten. Uitvoerige bodemstudies door specialisten m.n. uit de Bordeaux, overtuigden hen van de juiste ligging en aanplant per bodemsoort.

De ambitie van de eigenaars is om één van Spanje's beste wijnen op de markt te brengen, en dat lukt, er wordt fantastisch werk geleverd! 

Deze wijn is de instap in de wijnwereld van Bodegas Habla, en is een blend van Tempranillo, Syrah en Cabernet Sauvignon.

De kleur is intens granaat/kersenrood met een paarse rand. In de neus heeft deze wijn een totaal eigen karakter, met tonen van tomatenblad, anijs, vijgen en kamillebloesem. De geur van vijgen brengt zoete en bittere aroma's met zich mee, die doen denken aan het warme land waar al deze mooie vruchten vandaan komen, en waar de druiven rijpen.

Fris en sprankelend in de mond, alsof je in een granaatappel bijt, met veel vers fruit in de mooie afdronk.

De wijn is in Amerika door het blad 'Wine & Spirits'  gekozen als beste koop van Spaanse wijnen. Steek die maar in je zak!

Capitan Gaona Barrica 2017

Javier Rodriguez was jarenlang adviseur bij grote wijndomeinen over de hele wereld tot hij besloot om onder zijn eigen naam te gaan produceren. Nu maakt hij onder de naam Rodriguez y Sanzo wijnen uit verschillende noordelijke wijngebieden zoals: Rias Baixas, Bierzo, Rueda, Toro, Priorat & Rioja. De naam van de bodega komt van de achternamen van Javier en zijn vrouw María. De wijnen worden allen geproduceerd in samenwerking met zijn vrouw maar ook met deskundigen in diverse regio’s, zoals Rioja, Toro, Bierzo, Rueda, Ribera del Duero en Priorat. Hun missie is excellente wijnen te produceren. 

Ze bezitten 20 hectare oude wijngaarden, de rest wordt verpacht aan vertrouwde wijnboeren, in totaal hebben zij de controle over 130 hectare, verspreid over diverse regio´s. Na de productie worden de wijnen in een centraal magazijn in Medina del Campo, Vallodolid opgeslagen. Het werk in de wijngaarden is gebaseerd op de methoden van duurzame landbouw. 

Deze intens en heldere kersenrode Rioja, gemaakt van 90% Tempranillo, 10% Garnacha, is een heerlijke gastronomische wijn die bij heel veel gerechten past. Vleeswaren, zoals deze in Spanje als een voorgerechtje worden geserveerd, maar ook krachtige stoofpotten, of probeer jij oliebollen? De Capitan kan het allemaal aan.

 

Lekker lijstje toch? Maar ben je nu juist wel heel erg gecharmeerd van een glas fijne mousserende wijn? Ook geen probleem, kijk maar: https://www.lossuenos.eu/wijnen/mousserend/

 

 

 

Laat een reactie achter

Comment form - Text

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »