• Bel ons op: +31 (0)630-994630

Syrah

De druif Syrah, in een aantal landen Shiraz genoemd, werd tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche.

Kenmerken

Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet té vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een sterke druif die immuun is voor de meeste plantenziekten. Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijke hoeveelheid tannine. De geur varieert van anjers en viooltjes tot chocolade tonen en zwarte kersen en bessen, bramen en zeker de peper, en die wordt beinvloed en verfijnt door het werk van de wijnmaker.  De afdronk heeft - zeker als de wijn meer dan 10 jaar oud is - een vleugje tabak, leer en natuurlijk cacao. Voorts maakt men droge rosé en mousserende van de syrah. Deze laatste, de "Sparkling Syrah" is zeldzaam, wordt afgesloten met een kroonkurk (jawel) en komt voornamelijk uit Australie.

Gebieden

De Syrah is dé klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage in Frankrijk, maar tegenwoordig is Zuid Australië verreweg de grootste producent en dan vooral in Barossa Valley en McLaren Vale. De druif wordt ook verbouwd in Californië in de Verenigde Staten, in de Argentijnse provincie Mendoza, in Chili en in Stellenbosch in Zuid-Afrika. Maar ook in Toscane in Italie, Jumilla in Spanje komt de Syrah voor en recentelijk is deze ook aangeplant in de Elzas, en is het gewoon een kwestie van tijd voordat de Syrah Kaiserstuhl bereikt.

Synoniemen

  • Balsamina (Argentinië)
  • Shiraz (Australië)
  • Syrah Forchue (Frankrijk)

De resultaten filteren

Recent bekeken

Gratis verzenden vanaf € 75,00 binnen Nederland

100% eigen import!

Design by Crivex | Powered by Lightspeed RSS