100% eigen import
Voor 11 besteld, volgende werkdag geleverd
Vanaf € 75,00 gratis levering binnen Nederland
0
0
100% eigen import
Voor 11 besteld, volgende werkdag geleverd
Vanaf € 75,00 gratis levering binnen Nederland

Door Alicia van den Berg, 30 september 2022

Zo sexy is sherry........

In de jaren 50 werd Sherry, de Spaanse versterkte wijn met een nogal stoffig imago, ineens immens populair: het Sherrydieet werd namelijk door menig huisvrouw omarmt, het drinken van Sherry zou zorgen voor een slanke taille… In die tijd was Nederland koploper in Sherry verbruik wereldwijd en de grootste afnemer in Spanje. Gelukkig raakte dat idee in de jaren 70 in de vergetelheid, maar het imago van Sherry werd voor altijd beschadigd. Nu wordt het nog steeds gezien als ‘ouwe wijven drank’. Zonde!

Want wist je dat Sherry een heel verleidelijk drankje is? Dat je er de lekkerste cocktails mee maakt? En het fe-no-me-naal smaakt naast een harinkje? Nee? Lees dan vooral verder. Want… Zó sexy is Sherry:

Wat is Sherry eigenlijk?

Sherry is een versterkte wijn uit het zuiden van Spanje. De drank is afkomstig uit de streek Jerez de la Frontera, de naam ‘Sherry’ schijnt de Engelse verbastering van ‘Jerez’ te zijn. Ongeveer 80% van de sherry wordt gemaakt van de Palomino druif. Een andere druif die wordt gebruikt is Pedro Ximénez, deze ken je wellicht van de zoete en stroperige dessertwijn bij een kaasplankje?

Sherry wordt op een bijzondere manier gemaakt, namelijk via het Solera-systeem. Allereerst worden de druiven gedroogd in de zon, waardoor een deel van het vocht uit de druif ontsnapt en er een geconcentreerde substantie overblijft. Dan worden de druiven geperst, het most verdwijnt dan in vaten. De vaten van het zogenaamde Solera-systeem.

Deze vaten, gevuld met Sherry, zijn op elkaar gestapeld in rijen. In de bovenste vaten zit de jongste wijn, in de onderste vaten is de wijn al klaar om gebotteld te worden. Gedurende het jaar worden de wijnen doorgesluisd naar andere rijen in het systeem: de onderste vaten worden voor een deel geleegd en worden door het vat erboven bijgevuld en dat vat dat dan weer voor een deel leeg is, wordt weer bijgevuld door het vat daarboven, enzovoorts. Zo is Sherry dus een blend van wijnen uit verschillende jaren.

Sherry vind je in allerlei soorten en maten, van beendroog naar mierzoet. In de juiste volgorde is dat dan:

 

Manzanilla: Ziltige afdronk, de dame van de sherry wijnen!

Fino: Notige smaak, hier wordt je blij van!

Amontillado: Aromatisch!

Palo Cortado: Complex en mysterieus. Tussen Amontillado en Oloroso in.

Oloroso: Intens, vol maar toch flueweelzacht.

Pale Cream: Pittige tante! Delicate zoete touch.

Medium Dry: Bijna altijd een blend van Amontillado en Pedro Ximénez.

Medium Sweet: Zoet, aromatisch, vol! Vaak een blend van Amontillado of Oloroso met Pedro Ximénez.

Cream Sherry: Rozijntjes! Meestal een blend van Oloroso en Pedro Ximénez.

Moscatel: fruitig en bloemig, beetje stroperig

Pedro Ximénez: Strrrrroop! Plakkerig en zoet.

 

Gastronomisch glaasje Sherry

Oui, oui, mon Sherry! Door het huisvrouwendieet-imago verwacht je het misschien niet, maar Sherry is vooral héél gastronomisch inzetbaar. Van de de droge Fino tot de zoete Pedro Ximénez. Als er bij een gerecht geen passende wijn te vinden is, dan is er altijd wel een Sherry te vinden die geweldig matcht! Echt waar, het is gewoon een kwestie van eens durven.

Om sherry met eten te combineren, wordt door de ‘Sherry Council’ de volgende vuistregel gegeven:

if it swims: fino/manzanilla,

if it flies: amontillado/palo cortado,

if it runs: oloroso.

[Bron: Wikipedia]

 

Wist je dat Sherry en haring perfect kunnen combineren? Er vindt zelfs een jaarlijke ‘Nieuwe Haring/Sherry-test’ plaats. De jaarlijkse Masters of Jerez-klassieker van The Wine & Food Association, de Nieuwe Haring | Sherry Test, telde dit jaar een flinke inzending, waaronder twee parels van Los Sueños de lo Capitan! Wie er gewonnen heeft en waarom deze vis en drank zo goed samen gaan? Je kunt het lezen in dit artikel van Proefschrift.

 

Shake some Sherry cocktails

Naast dat sexy Sherry gedronken kan worden als een fijn aperitief en het een goede begeleider is bij een gastronomische maaltijd, is het ook nog eens een topdrank op te mixen en shaken in een cocktail! Volg bijvoorbeelde de Instagram accounts van Sherrywinesjerez of Sherrywijnen voor charmante cocktail recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Pimento Fino Cocktail? Met onder andere Fino Sherry en Padron Peper likeur? ‘Shake that Sherry’ en experimenteer!

Schuif aan bij deze Sherry evenementen

In november is het weer Sherry week! Van van 7 tot en met 13 november 2022 staat de super smaakvolle Sherry centraal, ook Los Sueños zet de versterkte wijn in de spotlights! Bijvoorbeeld tijdens een bijzondere wijn-spijs lunch bij de Monnikendam in Amersfoort, of bij het diner bij wijnhuis Lodewijk Napoleon in Ravenstein.

Sherry niet zo sexy? Daar willen we dus verandering in brengen! Houd de socials in de gaten voor meer Sherry events. Want… Zó sexy is Sherry!

Meer weten?

Vind je het leuke materie en wil je er nog meer over lezen? Bijvoorbeeld waarom Sherry groots gepromoot wordt tegenwoordig? Om sherry in Nederland én Spanje weer ‘hip and happening’ te maken stelde de Europese Unie vorig jaar ruim 5 miljoen euro subsidie beschikbaar. Ongelofelijk? Maar waar! RTL schreef er eens een boeiend artikel over: Van hip naar hopeloos: waarom sherry gered moet worden met miljoenensubsidie

Laat een reactie achter

Comment form - Text

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »