• Bel ons op: +31 (0)630-994630


Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie en ontstaan is uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.

Wereldwijd waarschijnlijk de bekendste rode druif voor wijn, ook wel genoemd de koning van de rode wijn. De cabernet sauvignon is een erg populaire druif en geeft een volle smaak en een donkere kleur. Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is zeer belangrijk.De Cabernet Sauvignon heeft fruitige aroma's zoals zwarte bessen, kersen, frambozen en zwarte kersen, maar heeft ook munt, ceder, groene peper en tabak. Bij overproductie of onvoldoende rijpheid maakt het fruit in de wijnen plaats voor een onaangenaam vegetale toon die aan groene paprika doet denken.

De oorsprong van de dit ras ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek,  hier is het de belangrijkste druif, die zorgt voor de wereldberoemde rode wijnen die daar vandaan komen. Maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen verbouwd, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië, Zuid-Afrika, Spanje, Italië en Chili.

De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen, waardoor de wijnen wat zachter en robuuster kunnen worden. Jonge Cabernet Sauvignon wijnen kunnendoor de tannines wat stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met 'zachtere' rassen zoals de merlot of de shiraz. Omgekeerd wordt cabernet sauvignon regelmatig gebruikt als aanvullende druif om de smaak van traditionele rassen in een bepaald gebied wat complexer te maken

De Cabernet Sauvignon groeit zeer krachtig en kan op veel grondsoorten gedijen, behalve op heel vruchtbare bodems, waar de groei veel te sterk wordt. De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Het sap is zeer aromatisch.
De druivenstok is goed bestand tegen wintervorst, alleen in het voorjaar kan schade ontstaan door nachtvorst. De weerstand tegen ziekten is groot: De Cabernet Sauvignon is alleen vatbaar voor meeldauw en lamstelligheid. Het groeiseizoen is lang, zodat de wijngaarden moeten worden aangeplant op een iets warmere plaats. De opbrengst zijn over het algemeen laag en de oogsttijd valt middellaat, dus vanaf half oktober en later. De Cabernet Sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Gedurende deze bewaartijd zullen deze wijnen zich ontwikkelen in de fles en zal het smaak patroon veranderen.

Synoniemen

  • Petit Cabernet (Frankrijk)
  • Petite Vidure (Frankrijk)
  • Vidure (France)
  • Uva Francese (Italië)

 

De resultaten filteren

Recent bekeken

Gratis verzenden vanaf € 75,00 binnen Nederland

100% eigen import!

Design by Crivex | Powered by Lightspeed RSS