• Bel ons op: +31 (0)630-994630

Bobal


Bobal

De Bobal is een inheemse Spaanse druivensoort, die steeds meer gerespecteerd wordt om zijn volle wijnen.

Geschiedenis

Dit ras komt uit de buurt van de dorpen Utiel en Requena, in de provincie Valencia in het oosten van centraal Spanje, waar het de meest voorkomende druif is. Voor het eerst wordt de naam gevonden in een 15e eeuws geschrift uit de regio. DNA-onderzoek zal nog moeten uitwijzen waar de precieze oorsprong ligt.

Kenmerken

Een sterke groeier, die zeer goed bestand is tegen het zeer kort snoeien van de plant. Waar normaal toch behoorlijk wat blad behouden blijft om de druiven enigszins te beschermen tegen de felle zon, is dat bij deze druif niet nodig. Zeer lange periodes van extreme temperaturen deren deze druif dan ook geenszins. Wel is de druif gevoelig voor echte meeldauw een botrytis.

Er ontstaan grote trossen, met middelgrote druiven, die dicht op elkaar groeien. De beste wijnen zijn diep van kleur met een zachte afdronk, want de tannines zijn over het algemeen rijp als de wijn even de tijd heeft gekregen om te rijpen. Anno 2012 heeft deze variëteit veel erkenning gekregen en wordt meer en meer niet alleen maar gezien als bulkwijn. Zeker wijnbouwers die deze druif aanplanten op hoger gelegen gedeeltes, zo rond de 700 meter, zijn in staat om prachtige wijnen te maken. De zuurgraad ligt hoger dan die van bijvoorbeeld de Monastrell, terwijl het alcoholpercentage nooit veel hoger wordt dan 12,5 tot hooguit 13.

Gebieden

Deze druif wordt voornamenlijk verbouwd in de provincies Valencia, Cuenca en Albacete , die allen in het oosten van centraal Spanje liggen. Het totale oppervlakte beslaat ruim 85.000 hectares. Buiten Spanje komt dit ras niet voor.

Synoniemen

  • Boal
  • Bobal Noir
  • Carignan Espagnol
  • Requena
  • Tinto de Requena

De resultaten filteren

Recent bekeken

Gratis verzenden vanaf € 75,00 binnen Nederland

100% eigen import!

Design by Crivex | Powered by Lightspeed RSS