• Bel ons op: +31 (0)630-994630

R. Lopez de Heredia Viña Tondonia

De bodega van R. Lopez de Heredia Viña Tondonia is gevestigd in Haro, gelegen aan de oevers van de Ebro in het Rioja-gebied in het Noorden van Spanje. De bodega is een familiebedrijf van meer dan 125 jaar oud, waar momenteel de vierde generatie Lopez de Heredia met de scepter zwaait. Echter, de grondlegger, Don Rafael Lopez de Heredia, had een dusdanige toekomstvisie, waar men heden ten dage nog steeds mee werkt. Zo wordt iedere uitbreiding of verbouwing van de bodega nog steeds uitgevoerd aan de hand van de schetsen van Don Rafael.

Om hoge kwaliteitswijnen te kunnen produceren is het noodzakelijk dat een wijnhuis of Bodega zijn eigen wijngaarden bezit en niet afhankelijk is van de aankoop van druiven. Don Rafael López de Heredia was zich hiervan zeer bewust bij de grondleggging van de Viña Tondonia en heeft tussen 1913 en 1914 de wijngaarden hiervoor aangelegd. De Tondonia wijngaard van bodega López de Heredia is de meest spectaculaire wijngaard van het stadje Haro, de wijnhoofdstad van de Rioja in Spanje. De wijngaard is gesitueerd als een schelpvorm in een bocht van de rivier Ebro, en is 100 hectare groot.

De Bodega heeft in de beginperiode diverse druivenrassen verbouwd in deze wijngaard, zoals garnache, graciano, cabernet sauvignon en de merlot, echter voor de wijngaard van Tondia is de beste druivensoort de tempranillo, welke al tijden als basis dient voor de grote Rioja-wijnen.

De druiven worden verbouwd op een geheel eigen wijze, zoals in de Rioja veel wordt gedaan: aan kleine struikjes die laag bij de grond blijven. De reden hiervoor is dat op deze wijze de druiven dicht bij de aarde verblijven, de zon warmt gedurende de dag de aarde en de steenachtige bodem op, deze kan de warmte afgeven aan de druiven die dicht boven de aarde hangen. Op deze wijze worden de druiven maximaal van warmte voorzien.

Op deze wijze kan men wijnen produceren met uitzonderlijke hoge en constante kwaliteiten. De Viña Tondonia is de meest beroemde wijn van deze Bodega. Naast de Tondonia wijngaard bezit de Bodega nog een drietal wijngaarden met andere druivenrassen, in totaal 170 hectare, allen gesitueerd in het Rioja gebied. Jaarlijks worden 800.000 kilo druiven geoogst.

Deze bodega heeft een geheel eigen, traditionele wijze van oogsten en het verwerken van de druiven, die afwijkt van de reguliere bodega's en wijnboerderijen. Zo worden de druiven niet in volle karren en plastic containers de bogeda binnengereden, maar worden de druiven na het oogsten in houten vaten van maximaal negentig liter getransporteerd. De reden hiervan is dat het gistingsproces niet tijdens het transport al begint doordat er een te grote druk ontstaat door de hoeveelheid druiven. Tijdens het gistingsproces voegt men ook niet zoals gebruikelijk kunstmatige gist toe, waardoor het gistingsproces van de wijn soms wel enkele maanden in beslag kan nemen, afhankelijk van de natuurlijke gistingsstoffen die in de druiven aanwezig zijn.

De opslag van de wijnen vindt plaats in vaten die door de eigen kuiperij worden vervaardigt. De wijnen worden uitzonderlijk lang op het vat bewaard: de reserva wijnen worden minimaal 3 jaar op het vat en 3 jaar in de fles bewaard, de gran reserva wijnen worden zelfs 6 jaar op het vat en 6 jaar in de fles bewaard voordat ze de verkoop in gaan.

Op deze bodega worden de beste witte reserva's en gran reserva's van geheel Spanje gemaakt. Dit is de enige bodega in de Rioja die witte gran reserva's maken, hetgeen uitzonderlijk is.

Wij hebben voor u een keuze gemaakt uit de verschillende wijnen die Bodega Lopez de Heredia biedt. De wijnen kunnen met gemak nog een aantal jaren op de juiste wijze worden bewaard, maar zijn ook nu al heerlijk op dronk. De filosofie van Tondonia is: Wij hebben de wijnen voor u bewaard, het is nu tijd om deze te nuttigen. Schrijf op een briefje met wie, wanneer en ter gelegenheid waarvan je deze bijzondere wijn hebt gedronken, en stop dit in de fles om deze te bewaren

Gratis verzenden vanaf € 75,00 binnen Nederland

100% eigen import!

Design by Crivex | Powered by Lightspeed RSS